čtvrtek 26. dubna 2007

Malý alkoholový dýchánek + Taxidermia


Jojo...bylo to velmi náročné odpoledne a večer ;) A přitom to vypadalo tak nevinně...oficiální název akce byl *Vaječina na cvičáku*...cvičák...cvičiště pro pejsky...snad všichni chápou. Jedna holka má borderku (border kolie) a ta má teď stěňata a měla je tam s sebou, moc krásní byli...měkkoučcí.

A pak tam byli ještě dva rotvajleři - fenky, které jsou vycvičené na canis terapii, takže taky velcí mazli, poslouchaly pěkně i mě, líp než náš pes :)) No vaječina taky v poho, kotlíková ;) Až pak k večeru se to nějak zvrhlo, někteří měli narozeniny...takže jak už jsem psala, původně jsem myslela, že zůstanu u vína, ovšem pak tedy metaxa, berentzen no a ta slivka, to nebyl vůbec dobrý nápad. Ráno jsem se probudila nezvykle dost brzy a řekla si, že už NIKDY NEBUDU PÍT...jak ale den pokračoval, zredukovala jsem to jenom na NEBUDU MÍCHAT ;)

V neděli teda film z projektu 100, bylo nás v kině jenom 8, ale stálo to za to. Maďarský film Taxidermia, hudba Amon Tobin!!! Hrozně pěkná hudba, obzvlášť scéna v první povídce (necky), tak to bylo úžasné...já ho prostě miluju. Jinak je to hooodně naturalistický film, často nechutný, bizarní...no...Jan Jaroš napsal: "Provokativně ohavný film, který ve třech šokujících příbězích předvádí sebezničující "adrenalinové" chování, dovedené do absurdní nadsázky: od pudového sexu přes bizarní vrcholový sport až k privátní posedlosti vycpáváním. Záliba v až surreálné odpudivosti se stává základní položkou filmové estetiky." Souhlasím a přidávám ještě jeden postřeh - místy byl film i vtipný :)) A při závěrečných titulcích zase ta úžasná hudba...je to prostě úplně něco jiného slyšet Amona Tobina v kině...ve tmě. Jenom jednu výtku bych měla, titulky měly hodně bílou barvu, čili při některých scénách, kde převládala bílá, jsem se s maďarštinou nechytala :))
Na ČSFD má u mě 5*****, opravdu nevšední zážitek :)

9 komentářů:

lama řekl(a)...

klaalicci azuliti :P diky za vysvetleni slova "cvicak" (ted me hned napad "ficak" ale popojedem od komerce), ale ze bys vysvetlila "canis therapy" ... jako muzu to hodit do googlu, ale ne, pac sem linej jak ves. Heslo "nebudu nikdy pit" ... je proste blbost. Jo, za mlada sem si to taky rikaval, dneska si uz reknu ze sem kreten ;)
Ad Taxidermie, budu si to muset opatrit, hlavne kvuli tomu pudovemu sexu ... zaclo to ve mne vyvolavat jakesi divne pudy, ktere nejak ani nemumim popsat :)))

mikra řekl(a)...

no...i ves je proti tobe cipera ;) canis terapie = čtyřnohá pilule s očičkama (jak jsem někde vyčetla :)) jinak zde podrobny clanek:

Psí lékaři


Canisterapie neboli "léčení psem" je již poměrně známá metoda. Proč je tak účinná zejména u dětí a na co zabírá?

Je to jednoduché: které dítě, ať zdravé nebo nemocné, by nechtělo pejska? Je to ideální kamarád, který si na svého člověka vždy udělá čas a jen sleduje, jak by se mu zalíbil.

A ani takový cizí trpělivý pejsek není k zahození, stačí se pomazlit a hned je svět veselejší... Tak nejspíš uvažují děti, čehož využívá i psí terapie. Co vlastně takový pejsek s nemocným dítětem dokáže?
Léčí duši i tělo

Působí blahodárně již pouhou svou přítomností. U duševních problémů umí pozvednout náladu a motivovat, zabírají zejména výzvy typu: Když to nechceš udělat kvůli mně, tak kvůli pejskovi. U některých dětí podporuje citové a poznávací složky psychiky a podněcuje komunikaci a koncentraci.

A co teprve, když se pejsek propůjčí k přímému kontaktu, k hlazení, mazlení či tulení.

K pejskovi se např. rádi přitisknou i malí autisté, kteří se jinak dotykům vyhýbají. U tělesně postižených kontakt s psí srstí rozvíjí pohybové schopnosti a dokáže malé zázraky při rehabilitaci po úrazech nebo ochrnutí. Děti, které jsou pohybově omezené, se dokáží za psem plazit nebo lézt po čtyřech, jen aby se ho dotkly.
Který je ideální?

A jací psi se hodí pro canisterapii? Neexistuje sice žádné pravidlo ohledně rasy (vždy rozhoduje především povaha), nicméně nejlepší výsledky jsou s dlouhosrstými většími plemeny známými svou trpělivostí. Takoví jsou např. retrívři a labradoři. Ale není to jen tak. Aby pes mohl vykonávat canisterapii, musí skládat stejně jako lidští lékaři dost těžké zkoušky.

A zkoušky čekají i jejich páníčky - ti musí především naprosto zvládat psa v každé situaci a bezpečně vědět, jak se v dané chvíli zvíře cítí. Proto se není třeba bát, že ‚šelma zdivočí‘.

Inu, každý rodič, který pořídil dětem pejska, dobře ví, jak pozitivní vliv má chlupáč na celou rodinu...

Pro víc informací viz např. www.canisterapie.info či www.nejenlidepomahaji.cz. Léčba se hodí i pro dospělé.

mikra řekl(a)...

jo a k tomu dalsimu...Taxidermii porid, ale nevim jestli zrovna tohle zobrazeni pudoveho sexu ocekavas... :P
Ja si do kretenu nenadavam, pouze si beru pouceni pro priste ;))

lama řekl(a)...

jestli ja sem jako ves tak ty si muzes vzit vzor v takovym jezevcovi, ten furt chrape ;) jo a holcicky si do kretenku nenadavaji, aaano :D

mikra řekl(a)...

nebo treba medvidek, ten taky spinka pres zimu ze :P Hmm ale ja si nenadavam ani jinyma pojmenovanima (urcite mas na mysli nejake urcite zvire) :P

lama řekl(a)...

jo, medvidek Knut ... taky, treba x) ne, v tuhle chvili sem nemel na mysli ale vubec nic, proste cisto, prazdno, lilie ;)

mikra řekl(a)...

to je ovsem medialni hvezda....to beru ;) a ta lilie....ehmn ehm ehm :P

lama řekl(a)...

tak dobre ze je aspon ta hvezda a ne medialni mr*ka :)) kdyz ne lilie tak chrpa modra, polni ... v plnem kvetu :)))

mikra řekl(a)...

hm hm hm...chrpa...modra...v plnem kvetu...tak to mi ho teda vyndej! :D