neděle 26. srpna 2007

Filmíky + pár postřehů

Můj skvělý monitor se po měsíci vrátil domů a kromě "skořápky" je celý nový a já jsem fakt happy, první den to byl na mé oči úplný balzám a furt sem si v duchu říkala: sakra to je rozdíl, to snad ani není možné :)) Hned jsem přemýšlela, na který film se podívám jako první. Už asi měsíc jsem konečně chtěla vidět Pan's Labyrinth (Faunův labyrint), protože to všude skoro až nechutně vychvalujou...navíc sem už o tom filmu četla v Reflexu někdy před rokem, nebo to bylo někde jinde, nevím. Každopádně tu příšeru s očima v dlaních jsem už někde předtím musela vidět. No ale chybička se vloudila, tak že se podívám na Inside I'm Dancing a další chybička, obstarala jsem si italský dabing...další opruz tedy. Tu noc už jsem to vzdala a šla spát. Druhý den mi padlo do oka dvd Eraserhead a to byla ta správná volba! :) (popis viz níže). A včera tedy už Inside I'm Dancing v originále a....(popis viz níže).

První postřeh je, že dnes ráno (dopoledne) mě zaujal jeden malinkatý spam. Na to, že mi nabízejí prodloužení penisu, viagru nebo "velmi zajímavou nabídku", sem si už zvykla. Ovšem teď to bylo něco jiného - Hello mikra81. My friend told me you always wanted to be a pornostar, now you can! :D (že o tom nic nevím, můžu kontaktovat pana třídního :)))

Druhý postřeh je, že pes tloustne opravdu rychle, má problém vyjít schody do bytu :)) Už teď se všichní bojí porodu...no v té době bych měla být v Brně na Semtex Culture ;)

Třetí postřeh je ten, že zrovna čtu Záblesky paměti od Timothyho Learyho, jak v šedesátých letech v rámci výzkumu na Harvardu studenti jako pokusné osoby zkoušeli houbičky a LSD...hmm...a včera sem v mfdnes četla, že chtějí v Holandsku regulovat aspoň trochu víc než teď prodej lysohlávek i trávy, protože vládě vadí, že si Nizozemí všichni spojují s coffeeshopy. No, chtěla bych studovat psychologii na Harvardu v 60' :))


Inside I'm Dancing

Na tenhle film už ani nevím, jak jsem narazila, asi jsem viděla hodnocení u někoho v profilu na ČSFD, těžko říct, každopádně mě zaujalo vysoké hodnocení asi jenom 30 lidí. No už vlastně vím proč zrovna tenhle film. Dívala jsem se na profil herečky Romoly Garai.
Předně chci upozornit, že na někoho může celý příběh působit klišoidním dojmem, rebel se skamarádí s outsiderem (oba na vozíku), vtipy a ironie lítají na všechny strany, pohřeb, hudba (smyčce) atd atd. Ale kdyby něco podobného natočili Američani, tak obracím oči asi celý film, protože si dovedu představit, jakou sentimentální slátaninu by byli schopni vytvořit. Takhle jsem se na začátku filmu usmívala, některé vtípky opravdu vydařené...a na konci přes slzy neviděla na monitor (jj, docela mě to rozsekalo)...žádný happyend v pravém slova smyslu se nekoná. Irové mají opravdu "zvláštní" jména a opravdu "zvláštní" přízvuk :) Ale použili dobrou hudbu, klasický humor a konec se neutápěl v moralizujících poučkách. Stačí jenom dodat: Rory O'Shea was here.
5*****


Eraserhead

Nooo tak to je úplně jiné kafe než předchozí film. Zatím asi největší úchylárna, co jsem od Lynche viděla. Proti tomuhle mi příjdou ostatní jeho filmy jako procházka růžovou zahradou (růžová zahrada v podání Lynche ovšem ;). Jako ve všech jeho filmech nejde ani tak o příběh, jako o atmosféru a pocity, které jeho šílené vize vyvolávají u diváka. Ani jedna postava není "normální", všechny se chovají dost divně, ani jedno "normální" prostředí, pouze hodně divné byty, ulice, chodby, výtah. Potom se nedivím ani tomu, jak vypadalo "novorozeně" od hlavního hrdiny...ehm.
Celkovou atmosféru umocňuje to, že snímek je černobílý a v některých momentech nejde nic vidět...tma. Některé obrazy vypadají spíš jako umělecká díla, velkoformátové černobílé fotografie, světlo - stín (někteří jedinci mohou získat fóbii z radiátoru). Možná jen pro skalní příznivce Lynche, taky jsem váhala, kolik hvězd udělím, ale nakonec to bylo jasných 5***** ;)


The Pillow Book

Doporučeno od hermitka a opravdu zvláštní film. Když pominu sexuální scény, skoro po celou dobu úplně nahého Ewana McGregora a zvláštního knižního vydavatele, vyjde mi film umělecký v pravém slova smyslu. Pěkně to popsal Radko v komentáři na ČSFD. Zanechává zvláštní pocit. Ještě nikdy jsem takhle natočený film neviděla. Mohu pouze doporučit.
5*****

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, co se týká Mazací hlavy - máš-li ráda Lynchovy filmy, rozhodně doporučuji stránku http://lynch.batbad.com/. Možná, že ji znáš, možná, že ne, každopádně tam je toho opravdu dost na prolézání (člověk se tam dostane i k tužkárně :)) - určitě stojí za to proklikat to tam všude, kde to půjde :)

mikra řekl(a)...

Diky za tip, tenhle web neznam a verim, ze tuzkarna musi byt drsna :)) az to proklikam, tak dam vedet :))

Anonymní řekl(a)...

mikra: není zač. No, pokud si dobře pamatuju, kolem tužkárny se lze jen motat :) Ale kdo ví, údajně se obsah těch "stránek" má měnit s časem (prý tam jsou různé věci v jinou denní dobu, nebo v určité dny... nepočítaje v to už fakt, že jsem to tam naposledny pořádně prolézal tak před třemi lety, to se tam beztak za tu dobu něco změnilo :)) prý tam mělo přibýt Silencio z Mulholland Drive, nevím, budu se tam muset asi zase zanořit :)))

Jsme-li u toho, viděla jsi Lynchovu novinku (minimálně co do smyslu, že to je jeho nejnovější film) Inland Empire? Pokud ano, docela by mě zajímalo, jak se na to díváš třeba s ohledem na Mazací hlavu. Protože IE je taky plné nejrůznějších popuštěných fantazií (proti tomu žádná), ovšem co mám možnost porovnat (Mazací hlavu jsem neviděl kompletní) a diskutoval s lidmi, co aspoň jeden z filml viděli, tak třeba fantasknosti a absurdity v Mazací hlavě byly nějak ucelenější a působilo to o něco líp...

No, a pokud jsi IE neviděla, tak doporučuju - je to s přehledem asi nejzamotanější Lynchův film - a po hodině jsem už pořádně nevěděl, kde jsem a nebylo se ani čeho chytit - jakmile se tam totiž člověk ztratí, je už v podstatě bez šance, jak se z toho vymotat :)) Každopádně ty "světy", fantasie a scény, to je pěkné.

mikra řekl(a)...

Inland Empire jsem zatim jeste nemela tu moznost videt, jeste jsem nezkoumala, kde se to hraje...jsem si totiz blahove myslela, ze to daji do multiplexu (ehm)...no a ted nevim, jestli budu mit cas...snad nekdy jo...kazdopadne Eraserhead ma v podstate "pribeh", ktery se nejak vyviji, o IE (jezis ta zkratka je jak Internet Explorer nebo Internet Express :D) jsem zatim slysela, ze polovina filmu nejaky pribeh obsahuje, druha polovina je pry uz jenom sled Lynchovych silenych surrealistickych vizi :)

Anonymní řekl(a)...

jj, to je přesně ono - vzhledem k té tříhodinové stopáži bych skoro tipoval, že příběhu je tam tak první třetina, pak následuje fantasie :) A tam je asi opravdu nejlepší vypnout a vstřebávat atmosféru a pocity, než se snažit hledat souvislosti.

Co ale kolem IE dle mého není vůbec pravda, ale dost často jsem to četl/slyšel, je, že to pokračuje ve stylu Mulholland Drive. Když pominu tu Hollywoodskou atmosféru, některé společné herce a možná tu první třetinu filmu, tak to jsou o dost jiné filmové zážitky.

Nevím, odkud jsi, ale v Praze IE v pár multiplexech šlo, tedy v těch, které kromě "multiplexových" filmů zařazují i pásmo evropských a uměleckých filmů - jistě Smíchov a Slovanský dům. Ve druhém jmenovaném (možná i v prvním a nějakém dalším nejmenovaném :)) čas od času mají na programu Lynchovy filmy z různých období jeho tvorby. Od svého uvedení tam kupříkladu několikrát šlo právě MD.

mikra řekl(a)...

Nj, ale to je proste Praha. Nejbliz to mam do Ovy a to tipuju tak max. na Minikinokavarnu. Ale vubec jsem se o to jeste nijak zvlast nezajimala, kde to hrajou. Kazdopadne ted uz as ani nebudu mit moc cas na to zajit. Mozna a Paris :))) No ale to je jedno.

Hmm postupem casu si myslim, ze krome par filmu (Pribeh Alvina Straighta - sem nevidela) je MD jeste nejpribehovejsi a mozna nejlakavejsi pro lidi, co jdou jen tak do kina a Lynche nijak zvlast nezerou :) Je to taky typicky Lynch, ale to prostredi a Naomi Watts...kdyz si nekdo precte, o cem ten film zhruba je, tak muze mit pocit, ze pujde na "normalni" film :) (coz ovsem neni pravda). No a IE musi byt asi zatim nejvetsi Lynchuv ulet :))

Anonymní řekl(a)...

No, tak ono v anotaci o filmu i IE zní celkem "normálně", ale zmýlená neplatí :)

Ale je pravda, že MD je celkem "normální" a stravitelné. Zároveň je v tom vidět ten rukopis režiséra. Mně osobně se to líbilo moc. Každopádně mi ale takové přijdou i některé ostatní filmy - třeba Lost Highway je sice dějově "zmatené" a jsou tam určité podivné prvky, ale kupodivu mi to přišlo dost dějové, což jsem vzhledem k referencím lidí, že jde o dost těžko uchopitelnou věc, nečekal.

Jinak za cca hodinu nám MD začíná na čt2 :)

mikra řekl(a)...

Nj, vcera bylo MD na ct2...v takovou peknou nekrestanskou hodinu. Zda se mi, ze od zari ma ct sice peknou grafiku, ale filmy na ct2 jsou uz pro normalni smrtelniky uplne zabite. No a Lost Highway je "pribehove" docela hodne, ale konec filmu je genialni :))